Ken jij deze aardappelrassen?

VLAM introduceert de Potatoclub. Een klassieker in de keuken en toch verrassend anders

10 november 2020

De Belgische aardappel is niet meer weg te denken in de horeca en is nog steeds populair als klassiek bijgerecht zoals kroketten of frietjes. Ook voor je klanten is de aardappel een evidentie op het bord en een veelgemaakte keuze voor thuisbereide maaltijden. Toch kunnen onze Belgische aardappelen nog zoveel méér dan scoren in een traditioneel recept, want de culinaire mogelijkheden zijn eindeloos! Met een ruime keuze aan variëteiten, elk met hun eigen unieke smaak en kenmerken, serveer jij heerlijke, verrassende aardappelgerechten aan je klanten.

The Potato Club

Romige aardappelpuree, krokante frietjes of feestelijke pommes duchesse: aardappelen zijn een onmisbaar ingrediënt wat klassieke toppers betreft op de menukaart. En er kan nog zoveel meer! Met het ruime aanbod aan verschillende aardappelvariëteiten bestaat er voor ieder gerecht de juiste aardappel. Om jou als horecaprofessional te inspireren om vaker aardappelen met een verrassende twist op de kaart te zetten én het ruime aanbod aan aardappelvariëteiten te ontdekken, ontwikkelde VLAM (onder de koepel Lekker van bij ons) samen met chef-kok Frank Fol, De Groentekok®, The Potato Club-campagne.

Voor de campagne creëerde Frank Fol tien unieke recepten aan de hand van verschillende technieken. Ieder recept werd bereid met een andere variëteit die je makkelijk terugvindt in je lokale groothandel.

Voor ieder gerecht de juiste aardappel

Het aanbod van Belgische aardappelen is heel gevarieerd. Je kan ze opsplitsen volgens het kooktype, namelijk vastkokend of bloemig naargelang de nood van het gerecht. Daarnaast heeft elke variëteit echter nog vele kenmerken, zoals smaak, structuur en uiterlijk, die een gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen. 

Denk aan de Jazzy, een vastkokende aardappel met korte kooktijd en fijne smaak, heerlijk in de schil. Of de Corne de Gatte, een zeer vastkokende aardappel die culinair sterk gewaardeerd wordt omwille van zijn nootachtig aroma.

Niettegenstaande hun verschillen, hebben ze smaak en kwaliteit zeker met elkaar gemeen. Een portie gekookte aardappelen is een goede bron van vezels, kalium en vitamine B6 én aan vitamine C en antioxidantia, variërend van de variëteit, de teeltvoorwaarden, het seizoen en de bereidingswijze. Aardappelen bevatten ook weinig vetten en calorieën. Sterke troeven voor de chef die lekkere, lichte en evenwichtige gerechten wil serveren, die bovendien ook geschikt zijn voor klanten die een glutenvrij dieet volgen.

Voor vragen over het aanbod en beschikbaarheid van de verschillende variëteiten, kan je steeds terecht bij je groothandel of rechtstreeks bij de boer.

Ontdek de tien unieke recepten van Frank Fol en welke variëteiten en technieken hij hiervoor heeft gebruikt. Laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan met het ruime aanbod van aardappelvariëteiten dat ons land te bieden heeft!


Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief