Menukaarten zijn een belangrijk marketinginstrument

07 januari 2019

De resultaten van ons recente onderzoek in de Foodservice Community zijn binnen. Hierin vroegen we ook naar de wensen en het gebruik van menukaarten in Horeca, Catering en QSR. Van één ding zijn wij alvast overtuigd: menukaarten zijn een belangrijk marketinginstrument!

Van alle ondervraagde ondernemers, heeft 80% een totale menukaart. Enkel voor Horeca ligt dat zelfs op 83%. De wijnkaart scoort ook hoog want die is in 58,6% van de Horecazaken aanwezig. Vooruitkijkend naar het volgende seizoen, zien we dat 16,7% van de Horecazaken een aparte terraskaart heeft. Voorwaarde is natuurlijk dat je ook een terras hebt. Hier liggen zeker mogelijkheden. Een extra kaart vestigt zeker en vast de aandacht op bijzondere (seizoens-)producten en kan de omzet een boost geven.


De tip die we meegeven is om absoluut werk te maken van een mocktailkaart. De trend is niet te stuiten en met de aankomende ‘tournée minerale’ de ideale gelegenheid om hier werk van te maken. Een proactieve aanpak met een margerijk en vernieuwend assortiment kan er immers voor zorgen dat ook in februari uw drankenmarge op peil blijft. Slechts 7,2% van de ondernemers in Horeca zegt daar nu werk van te maken. In totaal over de drie kanalen noteren we zelfs maar 5,5%. Toch liggen hier ook voor de cateringsector kansen en evenzo voor de QSR-zaken met consumptie ter plaatse.


Suggestiekaarten en borden zijn al langer in trek en ook aparte drankenkaarten blijken in meer dan een derde van de ondervraagde zaken aanwezig te zijn. Een aparte ijskaart, een speciale aperitiefkaart en een dessertkaart worden soms ingezet om klanten te wijzen op een speciaal aanbod. Vandaag scoren geen van deze kaarten erg hoog in ons onderzoek. Maar één ding is zeker: slim omgaan met kaarten is de beste manier om op maat van uw zaak aan marketing te doen.

 

Wil je nog tips over het gebruik van menukaarten? Klik dan hier … en selecteer vervolgens ‘Boost je menukaart’.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief