Feiten over de menukaart in Horeca

09 april 2018

Het aspergeseizoen is begonnen. Reden om vele menukaarten aan te passen. Hoe vaak wordt die menukaart doorgaans aangepast in Horeca? Wie past die dan aan? En waarom eigenlijk? We vroegen het in ons Nationaal Horeca en Catering Marketingonderzoek binnen de Foodservice Community. Enkele feiten op een rij.

Bijna een kwart van de panelleden wisselt 4 keer per jaar de menukaart in Horeca. Dit loopt nagenoeg gelijk met de seizoenen. Een kleine twintig procent wisselt om de twee maanden van kaart. En negen procent wisselt pakweg vijftien maal per jaar. Hooguit één wijziging per jaar doet vijf procent van de Horeca zaken in België. Vier procent van de ondervraagden heeft geen menukaart maar werkt uitsluitend met dag-, week- of maandmenu’s.

Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat ze rekening houden met seizoensproducten als voornaamste reden om de menukaart aan te passen. De tweede motivatie om aan te passen is zelf te houden van afwisseling in het aanbod om klanten te kunnen verrassen. ‘Omdat gasten er naar vragen’ wordt door een derde opgegeven. Klantgerichtheid is dan ook een belangrijk item natuurlijk. Zevenentwintig procent laat zijn menukaart afhangen van de promoties van het moment. En achttien procent wijzigt de menukaart in Horeca op basis van ontvangen inspiratie over nieuwe technieken en nieuwe producten. 

In bijna de helft van de zaken bepaalt de chef zelf wat er op de menukaart komt te staan. Inspiratie daarvoor komt via zoekopdrachten op internet en uit folders van grossiers. Vakbladen zijn ook een belangrijke bron van informatie net als online newsletters. Collega’s worden in meer dan een kwart van de gevallen intensief betrokken bij de opstelling van een nieuwe menukaart in Horeca.

Heb jij interessante feiten over Horeca en Catering? Deel ze met vele collega’s en mail naar marc@foodservicecommunity.be

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief