Tips voor een aantrekkelijk menu.

De eerste indruk beslist!

15 oktober 2019

In een restaurant is het net als in het echte leven: de meeste mensen weten al na enkele ogenblikken of ze zich comfortabel voelen in een nieuwe omgeving. Voor een gast betekent dit dat hij of zij de hele sfeer waarneemt zodra hij of zij een restaurant binnenkomt. Het duurt slechts enkele ogenblikken om te beslissen of hij zich op zijn gemak voelt of niet. Of hij echt een gast is en niet alleen een anonieme klant. Het eerste wat hij in zijn handen neemt is het menu. En het gaat niet alleen om de heerlijke dingen die opstaan. Het is ook een soort visitekaartje. Het materiaal en de afwerking moeten kloppen, het ontwerp moet in overeenstemming zijn met de uitrusting en de inrichting van het restaurant. En natuurlijk moet de gast snel en goed begeleid worden om in alle rust een keuze te kunnen maken.


Welk menu voor welk restaurant?

De keuze van ontwerp en materiaal is zeer divers. Dat begint met de binding. Leder, linnen of een sterk karton? Spiraalbinding, eenvoudigweg geniet en toch een lichtgewicht map? Het antwoord ligt voor de hand: neem altijd de kaart die het beste past bij het restaurant en zijn gasten. Heeft uw restaurant bijvoorbeeld een buitenruimte die de gasten graag gebruiken? Dan is natuurlijk een iets robuustere kaart aan te bevelen, die ook een beetje regen kan verdragen. Heeft u dagelijks wisselende aanbiedingen of een extra weekkaart? Dan heeft u natuurlijk een kaart nodig met een extra insteekmogelijkheid, zodat u de betreffende aanbiedingspagina's gemakkelijk kunt omruilen. En natuurlijk moeten ze gemakkelijk toegankelijk en leesbaar zijn voor de gast.

 
In het algemeen geldt de oude ontwerpwijsheid ook voor menu's: Form follows function. Het is beter om het minder uitgebreid, maar stabiel, praktisch en gastvrij te maken. Zelfs voor een menu voor verfijnde avonddiners is discretie in plaats van een overvolle inrichting aan te bevelen. Een hoogwaardige, discrete hoes, mat papier en een fijn maar leesbaar lettertype zorgen voor een smaakvolle totaalindruk. Als u de juiste wijn heeft om uit te kiezen, maakt een eigen wijnkaart natuurlijk een goede indruk. In een levendige ontmoetingsplaats voor hippe jonge gasten kan het wat kleurrijker en directer. Een overzicht in één met een vouwkaart op één plaats biedt vele mogelijkheden. Kies in iedergeval voor een professionele menukaart van hoogwaardig kwaliteit. Een sterker karton, gelakt of in krimpfolie verpakt, is altijd een goede oplossing.


Fris en slim in ieder geval

Wat u ook kiest, er geldt altijd één regel: een menu mag er nooit versleten of versleten uitzien. Daarom is het altijd de moeite waard om aandacht te besteden aan hoogwaardig, duurzaam materiaal. Kaarten die continu in gebruik zijn, moeten adequaat worden beschermd, zodat ze niet te vaak hoeven te worden vervangen. Uw eigen logo en een kleine begroeting voor uw gasten zijn altijd welkom. Als uw eerste indruk op deze wijze goed is, hoeft u alleen nog maar goed te koken!

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief