Mogen we nog genieten als we uit eten gaan?

01 december 2017

Mogen we nog wel genieten als we buitenshuis gaan consumeren? Roken mag niet meer. Alcohol wordt nu ook in het lijstje met negatieve impact gezet. En straks gaan we wellicht nog suiker, vet en zout reguleren. En wat dan met ieders eigen verantwoordelijkheid?

Het is een moeilijk debat. Hoe ver moet de overheid gaan en tot waar reikt de invloedssfeer van belangenorganisaties als het op ons eet- en drinkgedrag aankomt? Iedereen is het er over eens dat een overheid ons dient te beschermen tegen schadelijke producten. Maar wij Belgen gaan genieten van lekker eten en drinken doorgaans niet als schadelijk bestempelen.

“Genieten moet je doen met mate dan is er niets aan de hand”, zei ons moeder altijd. Velen zullen haar gelijk geven en vinden dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn gedrag. Enkele glazen wijn, een paar pinten, af en toe een frietje met zout, eens een keer lekker snoepen of die heerlijke hamburger gaan ons echt geen schade toebrengen. Vaak stelt het probleem zich bij overdaad. 

De centrale vraag is dan ook waar de verantwoordelijkheid van de consument zelf ligt, wat de ondernemer als verantwoordelijkheid moet dragen en hoe de overheid hierin moet sturen. Het is een actueel debat dat nu als thema alcohol heeft. Andere producten zullen wellicht volgen. De gevolgen voor ondernemers in foodservice zijn duidelijk merkbaar. Tegenreacties zoals een 'tournée vinérale' zijn dan ook een logisch gevolg. 

Bewustwordingscampagnges zijn op zich niet slecht. Informatie helpt consumenten namelijk om zelf de juiste keuzes te maken. Maar laat ons vooral ook niet vergeten dat bij uitstek wij Belgen toch ook heel graag genieten als we uit eten gaan. Het blijft een moeilijk debat. Zin voor eigen verantwoordelijkheid op elk niveau in de foodservice keten is een aspect dat misschien te weinig aan bod komt?

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief