42% van de Horeca zaken geeft nu aan om na heropening door te gaan met take-away

Foodservice Community corona tracker

02 juni 2020

We lanceerden onze Corona tracker in de Foodservice Community en stelden 5 gerichte vragen aan Horeca ondernemers. Op de vooravond van een mogelijke aankondiging inzake het heropenen van Horecazaken, zien we al enkele duidelijke tendensen als gevolg op de Covid-19 crisis.

Het aantal take-away schaaltjes en bakjes is bij grossiers en cash&carry zaken haast niet aan te slepen. De vraag naar een veel kwalitatievere invulling is hoog. Nu ook de meer gastronomische restaurants hun gerechten in take-away aanbieden, is er nood een minder industrieel-uitziende verpakkingen. Uit ons onderzoek leren we dat 42% van de bevraagde Horeca ondernemers nu al aangeeft om na heropening door te gaan met een take-away aanbod.


Dat is natuurlijk niet alles. Tal van andere maatregelen worden nog genoemd naast de wellicht verplichte ingrepen. Zo zegt 45% zeker te zijn van minder personeel in te zetten. Iets meer dan 20% zal geen cash betalingen aanvaarden en evenveel respondenten gaan looplijnen op de vloer aanbrengen.Bijna 20% van de zaken denkt zijn prijzen te moeten verhogen. En 34% gaat zoeken naar goedkopere alternatieven voor belangrijke producten. In ieder geval is 2/3 van de bevraagde doelgroep hoogst onzeker over de rentabiliteit in de komende maanden. Zowat 11% zegt niet open te kunnen gaan als er een 1,5m social distancing richtlijn komt.


De Foodservice Community tracht met zijn panel te volgen wat er in de sector gebeurt. Onder het motto ‘Kennis delen is succes vermenigvuldigen’ proberen we zoveel mogelijk informatie te delen. Het doel is om iedereen die als professional in de sector werkzaam is te helpen en te inspireren.


Heb je nuttige informatie voor colega’s of vragen naar aanleiding van dit onderzoek? Aarzel niet en mail meteen naar carolien.plevier@group7.eu.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief