Het grote foodservice duurzaamheidsonderzoek

Fabrikanten van verpakkingen hebben alvast een mooie uitdaging

25 november 2019

De eerstejaarstudenten van de Artis Plantijn Hogeschool wilden meer weten over het thema duurzaamheid binnen de sector van eten en drinken. Bijna 800 respondenten werden in samenwerking met Foodservice Community ondervraagd. Cateraars, restaurants, hotels en cafés gaven hun visie op wellicht het meest actuele thema van het moment. Maar is dat thema wel zo actueel in onze sector?

Op basis van kwantitatief als kwalitatief onderzoek werden diverse aspecten onderzocht. Het begrip over wat duurzaamheid nu eigenlijk betekent, is eerder beperkt. Diverse accenten komen aan bod waarbij het milieu en de impact van verpakkingen bovenaan het lijstje van foodservice ondernemers staan. Communicatie is een noodzaak om meer duidelijkheid te scheppen. Vakverenigingen kunnen hier een mooie rol in spelen.

Keurmerken zijn niet zo bekend maar worden wel als belangrijk opgegeven. Afvalbeleid is het meest genoemde duurzaamheidsaspect. Energie en waterbeleid vervolledigen de top 3. Streek- en seizoensproducten scoorden opvallend hoog in de online bevraging. Bijna de helft van de ondervraagde respondenten communiceert niet over duurzaamheidsbeleid.

Interessant is de blik op de toekomst. Bij de vraag naar wat men inzake duurzaamheid wil realiseren, scoren minder verpakkingsmateriaal en minder plastic opvallend hoog. Hier ligt een uitdaging voor verpakkingsleveranciers. Teruddringen van voedselverspilling en meer lokaal inkopen zijn andere goede voornemens. De redenen om dit te doen zijn divers. Maar de aandacht voor het milieu en de faire prijs voor de boer worden het vaakst genoemd.

Het 35 bladzijden tellende rappport met meer dan 30 vragen en hun antwoorden verschijnt in december. Meer weten of wil je het rapport ontvangen?

Mail carolien@foodservicecommunity.be.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief