De verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië op vlak van buitenshuis eten

Resultaten van het Foodsercice Community consumentenonderzoek

16 september 2019

In juni 2019 hebben 1009 consumenten deelgenomen aan een online vragenlijst van de Foodservice Community. Deze respondenten hebben buitenshuis gegeten in specifieke locaties. De deelnemers zijn representatief verdeeld voor de hele Belgische bevolking tussen 21 en 69 jaar naar gewest, leeftijd en geslacht. Wat zijn de verschillen tussen Walen en Vlamingen?

Als het op uit eten aankomt dan gaat men in Vlaanderen wat vaker op donderdag uit eten dan in Wallonië. In het zuiden van ons land vindt men online reviews minder belangrijk dan in het Noorden om een eetgelegenheid te kiezen. Eens aan tafel kiezen de mensen ten zuiden van de taalgrens wat sneller voor een menudeal dan hun noorderburen. Betalen met een creditcard gebeurt wat meer in Wallonië.

In Vlaanderen gaat men beduidend meer uit eten dan in Wallonië. In Wallonië eet men gemiddeld 2,5 keer meer in een eetcafé of taverne dan in Vlaanderen. Vlamingen bezoeken wat meer een frituur als ze uit eten gaan maar Walen dan weer wat vaker een broodjeszaak. In Wallonië gaat men ook iets vaker naar een fastfoodrestaurant dan in Vlaanderen. Vlamingen bezoeken dan weer meer dan Walen een tankstation om iets te eten te kopen.

Er wordt gemiddeld genomen vaker Belgisch rundsvlees besteld op restaurant dan in Wallonië. Nederlandstalige inwoners van ons land kiezen opvallend veel meer voor zalm als het op vis aankomt. In Wallonië en Brussel wordt in verhouding meer veganistische voeding besteld als men uit eten gaat. Walen vinden het aanbod groenten en brood in restaurants beperkter dan Vlamingen. Rode wijn bestellen ze dan weer beduidend meer.

De resultaten van dit consumentenonderzoek zijn gebundeld in een 76 pagina’s tellend rapport boordevol cijfers, grafieken en bijhorende toelichting. Via de Foodservice Community delen we geregeld nieuws uit het onderzoek. Foodservice Community panelleden mogen extra gegevens verwachten via de nieuwsnbrief. Nog geen panellid? Meld je dan hier aan als je Foodservice ondernemer bent.

Het rapport van het Foodservice Community consumentenonderzoek is te koop voor iedereen die meer wil weten over hoe consumenten buitenshuis gaan eten. Mail info@foodservicecommunity.be voor meer details.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief