Is een merk belangrijk?

01 augustus 2019

Van de meer dan 600 door ons bevraagde ondernemers in foodservice vindt 6% merken van fabrikanten totaal niet belangrijk. Exact 14% zegt het tegenovergestelde. De rest zit daar tussen. Waarom koopt men merken? En wat verwachten foodservice ondernemers nu eigenlijk van een merk?

In alle onderzochte foodservice segmenten is kwaliteit de belangrijkste reden om voor merkproducten te kiezen. Het QSR kanaal noemt herkenbaarheid, vertrouwen en smaak als voornaamste keuzefactoren. Met name de hoge score in frituren valt op. Blijkbaar zijn ze interessant om door te vertalen naar klanten.

Een heel klein gedeelte van de respondenten kiest nooit voor merkproducten met als belangrijkste redenen de prijs en de beschikbaarheid van het eigen merk van de groothandel. ‘Ze zijn even goed als het A-merk’ is dan het argument. Smaak en herkenbaarheid zijn in Vlaanderen een belangrijke redenen om voor merkproducten te kiezen, in Wallonië/Brussel is dit veel minder.Van een merkfabrikant verwacht men uitgebreide productinformatie, inspiratie voor recepten en het bezoek van een vertegenwoordiger. Een cateraar verwacht meer dan andere ondernemers workshops en productdemo’s. Ook aanwezigheid op beurzen scoort hoog. In QSR is vooral verkoopondersteuning en promotiemateriaal belangrijk.  Dit sluit aan bij het belang van zichtbaarheid van een A-merk naar de klant toe.

Interessant zijn trouwens ook de antwoorden op de vraag welke acties of promoties men aansprekend vindt. Dit en nog veel meer kom je te weten als panellid van de Foodservice Community.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief