Mérula zet kwalitatieve wijnbouw in Brugse regio terug op de kaart

Oostkampse wijnbouwer Marino Moenaert (gouden medaille Belgische wijnen 2018) presenteert nieuwe, duurzame gamma Houtlandse wijnen

18 september 2019

Mérula behaalde vandaag (18/09/2019) zilveren medaille op de uitreiking van de beste Belgische wijnen 2019 door de Vlaamse Vereniging Sommeliers. Exact een jaar nadat hij voor het eerst in de prijzen was gevallen, is Oostkampse wijnbouwer Marino Moenaert opnieuw beloond door de Vlaamse Vereniging Sommeliers voor zijn werk, passie, doorzettingsvermogen… en vooral uitstekende wijnen. Marino Moenaert stelde gisteren zijn nieuwe, duurzame gamma Houtlandse wijnen onder de nieuwe merknaam Merula.

Bron: persbericht Alice Bown

Mérula : Lokale wijnen voor lokale (top)gastronomie

De passie druipt ervan af. Het enthousiasme evenzeer. Marino Moenaert beleeft bijzonder boeiende tijden. Exact een jaar geleden mocht hij een prestigieuze gouden medaille voor de wedstrijd van de Belgische wijnen van de Vlaamse Vereniging Sommeliers in ontvangst nemen. Vandaag neemt hij afscheid van de oude benaming en presenteert hij wijnen van het oogstjaar 2018 onder de nieuwe naam Mérula – een verwijzing naar de merel, het symbool van de gemeente Oostkamp. 
 
En binnen een ruime week start de pluk van het oogstjaar 2019.  De trossen die gespaard bleven van de hittegolven die andere wijnstreken geteisterd hebben, ogen alvast veelbelovend en gezond. “Hier speelt het klimaat in ons voordeel” getuigt Marino. “Maar wij blijven met beide voeten op de grond staan. En willen in de eerste plaats respectvol omgaan met de natuur en wat ze ons schenkt. Wij denken ook aan de volgende generaties en wat wij hen willen doorgeven”. De huidige generatie wiijnliefhebbers kan nu alvast genieten van het mooie assortiment :

  • Mérula wit,
    een blend van vier witte druivenrassen : Auxerrois, Johanniter, Solaris en Siegerrebe.
  • Mérula 100% Pinot Gris
  • Mérula 100% JohanniterPassie voor Wijn

Het wijndomein Mérula, gelegen in de Brugse regio ten noorden van West-Vlaanderen, vindt zijn roots terug te Oostkamp. De passie voor de druif, die wijnboer Marino meekreeg van zijn grootvader, leidde tot de aanplanting van de eerste wijnrank in 2010.
Intussen heeft deze passie zich vertaald in een losse 8.000 ranken verspreid rond Oostkamp, bestaande uit volgende druiven: Rondo, Johanniter, Auxerrois, Pinot Gris en de Siger Rebe.
Respect voor de natuur en de streek, passie en het streven naar continue topkwaliteit zijn de pijlers die Mérula typeren. De aangeplante rassen bieden de mogelijkheid om mooie droge witte wijnen te maken. Door het gebruik van membraampersen kunnen volle trossen geperst worden wat resulteert in een prachtig resultaat.


In het hart van Oostkamp

De ranken zijn verdeeld over verschillende domeinen rond Oostkamp. Zo zet Mérula de wijnbouw in de Brugse regio terug op de kaart. In een ver verleden werd hier namelijk ook wijn verbouwd. Door de grote aanwezigheid van ijzerzandsteen in de bodem, is dit uitermate gunstige grond voor druivenranken.


"Ons" verhaal

Marino startte dit verhaal zo’n 10 jaar geleden. Als jonge knaap kreeg hij de passie voor de druif mee van zijn grootvader, die zelf eetdruiven kweekte in zijn serre. Een opleiding tuinbouw en enorm veel prospectie door bezoeken aan binnen- en buitenlandse wijnbouwers zorgde voor de aanplanting van de eerste ranken. Samen met zijn echtgenote Nancy en kinderen werken ze samen dag en nacht aan een succesverhaal.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief