MATUSALEM of waarom alle wegen (van plezier) naar rum leiden

Een verhaal dat smaakt als een goddelijke drank

15 april 2019

Bron: persbericht Alice Bown Wil je even nippen van een mooi verhaal? Hier is er een dat 147 jaar geleden begon, in 1872 en dat minstens nog kan duren tot…2841. Inderdaad, 969 jaar, dit is de leeftijd die Matusalem, de patriarch uit het Oude Testament, bereikt zou hebben en die zijn naam gaf aan deze unieke drank.

Matusalem staat meteen ook voor het belang van rijpen en het op leeftijd komen van rum. Beide karaktertrekken zijn terug te vinden in dit merk, bekend geworden door twee Spaanse broers, Benjamin en Eduardo Camp. Zij kwamen in Cuba aan om een ​​distilleerderij van rum te openen terwijl en hun Cubaanse partner Evaristo Alvarez te laten meegenieten van hun ervaring in het distilleren en mengen van Spaanse wijnen, sherry's en brandewijnen.
 
Het merk, gebaseerd op de techniek van solera, zal van de jaren dertig tot de jaren vijftig de vele Amerikaanse toeristen verleiden. Dit is het gouden tijdperk van cocktails. Het succes van Matusalem, dat zelfs de 50% van het marktaandeel zal overschrijden, lijkt in die tijd wel grenzeloos.
 
Maar wanneer Fidel Castro aan de macht komt, zijn de Alvarez gedwongen Cuba te ontvluchten. Het verwatert in de belangen van verschillende familiegroepen, Matusalem wijkt weg van zijn fundamenten.

 

Onder leiding van dr. Claudio Alvarez, de leidende figuur van de vierde generatie, werd het merk midden jaren negentig herboren tot een ​​premium rum, opnieuw trouw aan zijn grondbeginselen. De wedergeboorte vereist echter een zekere mate van aanpassing, omdat Matusalem-rum opnieuw wordt geproduceerd aan de hand van de techniek van solera en nu wordt gebotteld in de Dominicaanse Republiek in plaats van in Cuba.
 
Het terroir, het klimaat en de kwaliteit van de rietsuiker, alles gecombineerd met de geheime formules ontwikkeld door de familie, hebben het bedrijf sindsdien in staat gesteld om deze legendarische rum in eer te herstellen. De Matusalem die het gouden tijdperk  van rum oproept in de puurste traditie en de zuiverste Cubaanse stijl.


België, een fascinerende markt voor rum
“ België is een markt van ervaren en geavanceerde kenners. Ze herkennen en waarderen  de producten van de hoogste kwaliteit. Ze aarzelen niet om nieuwe smaaksensaties te ontdekken. Ik weet zeker dat ze de opkomst van rum van hoge kwaliteit, die we ze bieden, zullen waarderen” 
 Hugh Barnard - Director of Europe & Asia Pacific Operations     - 


Foodpairing of hoe het aromatische profiel van een rum te beschrijven
 
We hoeven niet langer Foodpairing.com te presenteren. Deze wetenschappelijke methode maakt het vandaag mogelijk om het aromatische profiel van een product precies te definiëren. Deze techniek staat toe om verrassende combiaties te ontdekken tussen drank en voeding. Dit opent een heel nieuwe horizon voor chef-koks, barmannen en steeds meer consumenten die houden van nieuwe organoleptische ervaringen.
 
De methode is gebaseerd op een eerste waarneming: 80% van de smaakbeleving wordt bereikt door de neus. Slechts 20% wordt bepaald door de aanraking en de smaak, de aroma's die in de mond worden waargenomen.
 
Deze detectiemethode maakt het mogelijk om de belangrijkste geuren in soorten smaakstoffen en smaakdescriptoren te definiëren. Dit geheel maakt het vervolgens mogelijk om een ​​aromatisch profiel voor elk product samen te stellen. De food pairing vindt plaats door de nabijheid van elk product te analyseren vanuit het principe om dezelfde sleutelaroma's te delen.
 
Het experiment uitgevoerd op twee producten van Matuselum zorgde voor de volgende resultaten:
 
• Matusalem Gran Reserva 15: het aromatische profiel onthult een grote nabijheid met aroma's zoals karamel, chocolade, fruitig, bloemen, fenol, vanille en hazelnoten
 
Het eten en drinken dat deze rum het dichtst benadert, zijn Champagne, olijfolie, bramen of de ham van Bayonne

Deze rum is te koop in de betere drankenhandel aan € 42,5
 
• Matusalem Gran Reserva Rum Solera 23: aromatische profiel van deze rum is aan de fruitige kant van ananas en banaan in het bijzonder, romige smaak, houtig, rokerig, maar er is ook een vleugje vanille te bespeuren.
 
Het eten en drinken dat past bij de gran reserva 23 zijn onder andere champagne, melkchocolade, banaan, worst, ...


Deze rum kan je terugvinden in de betere drankenhandel voor € 60

Beroemde cocktails herontdekt
Matusalem is een rum met Cubaanse roots. De nieuwe samenwerking met @foodpairing zorgt voor een heel nieuw arsenaal aan mogelijkheden. Dit wetenschappelijk werk transformeert zich immers gemakkelijk in een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de barmannen om een nieuwe toets te geven aan iconische cocktails.
 

Enkele voorbeelden:
 
Grand Old Fashioned:
Het recept
- 50ml van de Matusalem Gran Reserva Solera 23
- Een cocktaillepel rietsuiker
- 4 druppels Angostura bitters of chocolade bitters
 
Het glas: Een shortdrink glas  << vintage >>
 
De werkwijze: Roer en giet over een laag van ijs gemaakt met kokoswater
 
De garnituur: Zeste van appelsien, geïnfuseerde kers in de rum
 
Cuba Libre Royale:
Het recept
- 35ml Matusalem Gran Reserva 15
- 90ml Moët Ice of Veuve Cliquot Rich
- 15ml cola “huisgemaakt” en gembersiroop*
 
Het glas: Een groot champagneglas
 
De garnituur: een zeste van limoen
 
(*) gebruik 4 blikjes Coca Cola en een stuk verse gember van 200 gram. Kook het mengsel tot 40% van de vloeistof is verdampt. Roer en laat het afkoelen.
Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief