Cool Climate Wines

Nieuwe wijnspecialist

11 februari 2019

Het klimaat verandert. Sommigen zeggen dat het een natuurfenomeen is, anderen wijten het aan onze industrialisatie. Klimaat is een ‘hot topic’. Tijd dus om ‘cool climate wines’ te ontdekken. Maar wat is dat dan eigenlijk en wat heeft dat met het klimaat te maken?

Alles komt in feite neer op het rijpen van druiven. In hele warme streken gaat de rijping vlot en worden druiven goed rijp. Een snelle rijping brengt vaak rijke wijnen voort met veel alcohol. Eind vorige eeuw was dit een ‘hit’. De doorsnee consument vond rijke, alcoholische en op nieuw eik gerijpte wijnen bijzonder lekker. Vandaag komt men daar van terug.

Wijnen met een goede balans tussen aroma’s en zuren zijn nu de norm. Met aangename tannines als het over rood gaat. In streken waar het wat koeler is, rijpen de druiven wat langzamer. Dat is goed! Goed voor de ontwikkeling van aroma’s. Ook goed voor het zuurgehalte in de druiven waarbij de suikers wat lager zijn en dientengevolge ook het alcoholgehalte.

In een koel klimaat moet een druivenstok wat harder vechten om mooie vruchten af te leveren. Soms lukt het ook niet. Dan brengen onrijpe druiven vegetale en minder goed gestructureede wijnen voort. De invloed van het weer en het microklimaat en de kunde van de wijnmaker spelen een belangrijke rol. Dat is overigens altijd zo maar in het bijzonder voor wijnen uit ‘cool climates’.

Wijnhandelaars zijn er genoeg. En meer van hetzelfde, daar zit niemand op te wachten. Toch? Daarom doet Vinetiq het anders. Ze bieden je een duidelijk assortiment van cool climate wijnen, de handtekening van Vinetiq. Geen wijnen die je overal vindt maar een duidelijke keuze van wijnen uit cool climate gebieden. Vinetiq wijnen zijn niet standaard en cool climate wijnen ontdekken vraagt wat durf en een scheutje avontuur.

Nieuwe smaken, nieuwe wijnen, nieuwe gebieden. Klaar om een stapje buiten de bewandelde paden van de wijn te zetten?
Check dan hun coole website! 

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief