IB Horeca Consulting tilt de horeca naar een hoger niveau

15 mei 2019

Bij IB Horeca Consulting ademenen ze horeca. Ze ondersteunen dan ook heel wat jaren horecazaken bij hun administratie en bedrijfsvoering. Wij spraken met zaakvoerder Bert Nys en vroegen hem naar zijn mening over de horeca de dag van vandaag. Alvast een leerrijk gesprek.


Wat doen jullie juist met IB Horeca Consulting?

Wel, wij staan in voor de praktische begeleiding en administratieve ondersteuning van horecazaken. Wij begeleiden mensen op de werkvloer bij praktische zaken en zorgen voor opleidingen voor managers. Wij leren hen een werksysteem aan om administratief hun mannetje te staan. Ondernemers kunnen ook bij ons terecht voor een volledige uitbesteding van hun administratie. Wij doen dan de verwerking van de documenten en communiceren met de betrokken boekhouder en sociaal secretariaat.


Welke veranderingen merken jullie in de sector?

Wij merken dat de de huidige wetgeving voor heel veel ondernemers onduidelijk is. Het is niet zozeer wat ze moeten doen, maar wel hoe je dat dagdagelijks in de praktijk brengt en hoe je je zaak ook rendabel kunt laten draaien. Voor de ondernemer is dit echt een uitdaging. Met de huidige wetgeving merk je toch wel dat de loonkost de pan uitswingt. We merken dat mensen terug zelf operationeel actief aan de slag gaan in hun zaak, maar dit gaat natuurlijk ten koste van de administratie. Zo gaat het in veel gevallen van kwaad naar erger, want ze geraken het overzicht kwijt.


Ervaar je een gebrek aan kennis in de sector?

Toch wel en we merken dat een heel deel mensen ook de horeca onderschatten. Ze stappen slecht geïnformeerd in het avontuur. Ze onderschatten het denk- en rekenwerk.


INGRID

Wat bepaalt het succes van een horecazaak?

Een goed, sluitend concept en een strikte opvolging. Een goede voorbereiding en targets zijn essentieel.


Werken jullie met bepaalde tools om ondernemers te ondersteunen?

Wij raden mensen aan met iets te werken van tijdsregistratie. Er zijn verschillende systemen, je moet het systeem kiezen dat het best bij je past. Elks systeem heeft zijn voor- en nadelen. Wage Watcher, AAPI, Beeple en ga zo maar door. Zeker om de uren van de studenten en extra’s bij te houden is dat praktisch. Wie interesse heeft in food & beverage komt al snel bij Growzer of Apic Base  terecht. Het zijn zowat de enige opties. De tools zijn geen totaaloplossing, maar werken wel ondersteunend. Ze maken het makkelijker, maar je moet wel weten wat je aan het doen bent.

De stap naar automatisatie is groot en wij proberen ons daar tussen te zetten. Wij leren ze er een stuk mee werken en te monitoren wat ze willen monitoren.


Hoe zie je de horeca evolueren?

Horeca is zichzelf aan het heruitvinden. Heel wat kleine concepten zien het levenslicht. De rendabiliteit blijft wel een aandachtspunt. De grotere horecazaken moeten dan weer gaan denken als een echt bedrijf. Zaken die qua omzet boven 1,5 miljoen euro omzet zitten, hebben een gedegen management nodig.


BERT


Is er dan nog ruimte voor kleinere initiatieven?

Alles wat je met passie doet gaat draaien. Horeca moet je graag doen, maar niet om snel geld te verdienen. Die tijd is echter voorbij.


Welke zaken springen er voor jou tussenuit? 

Wel, een Mission Masala zit er qua concept knal op. Heel wat prikkels, kleur, berekende prijzen. Zo een zaak nodigt uit. Dancing Chocolat is dan weer een goed voorbeeld van een iconische zaak die constant mee evolueert. Zulke zaken zijn ook georganiseerd achter de schermen.

Ik heb het gevoel dat we sinds de witte kassa qua inventiviteit worden ingehaald door de buurlanden. In Nederland denken ze meer in concepten en steken ze er ook marketing achter. Zij beginnen achterstevoren. Zij denken eerst een concept uit, weten wat ze willen verdienen en gaan dan pas een pand zoeken en dergelijke.


Nog enkele zaken die je wil meegeven?

Weet dat er oplossingen zijn voor je administratie! Je kunt dat volledig uitbesteden.

Zorg dat je je job doet met passie. Doe één ding goed, in plaats van honderden dingen half.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaardenKevin Stickens
Geschreven door
Kevin Stickens
Meer over auteur →

Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief