HACCP-coach: Keep calm, cook safe!

08 mei 2019

De wetgeving rond voedselveiligheid is niet altijd even evident. Hoe je in het bos van richtlijnen nog de bomen kunt zien? Door beroep te doen op professionele ondersteuning en geen risico’s te nemen. Wij spraken met Annemie Bert, zaakvoerster van HACCP-coach en beter dan wie ook thuis in deze materie.

Annemie, wat doe je juist met je bedrijf?

Met HACCP-coach begeleiden we voornamelijk restaurants op het vlak van voedselveiligheid. Daarnaast zijn er ook een aantal voedselproducerende kmo’s klant. We zorgen dat onze klanten in orde zijn met alle documenten en zorgen voor opleiding zodat ze in orde zijn bij een controle van het Federaal Voedselagentschap.

 

Daar is veel nood?

Inderdaad. Vaak ligt tijdsgebrek aan de basis van missingen. Mijn klanten moeten in orde zijn, maar de wetgeving brengt hen geen onmiddellijk meetbare winst bij, waardoor de noodzakelijke handelingen vaak worden uitgesteld en/of aan de kant geschoven.

 

Ervaar je ook een gebrek aan kennis in de horecasector?

Meestal is de kennis wel aanwezig, maar ontbreekt de tijd om het goed te doen. In de praktijk zit het meestal wel goed, maar het schort meestal aan de juiste documenten, registraties, etikettering en allergeneninfo. Daar denken heel wat horecaondernemers niet aan.

 


Wie komt er bij jou aankloppen?

Die kan je opdelen in twee types. Enerzijds heb ik klanten die het al jaren zelf doen, maar die graag een level hoger komen, die echt volledig ontzorging wensen. Zij zoeken het comfort en de geruststelling van het uit te besteden. En anderzijds heb je klanten die net een controle heeft gehad, al dan niet een boete heeft gekregen, en zijn zaken op punt wil krijgen.

 

Ben je al lang actief in de sector?

Eerst ben ik in bijberoep opgestart, maar sinds januari 2018 gaat het om een fulltime activiteit. Ik heb een hotelopleiding gevolgd, verschillende jaren grootkeukens geleid en daarna ben ik bij IKEA food gaan werken.

 

Merk je bepaalde evoluties in de sector op?

Het aantal controles is opgedreven en de overheid is ook een stuk strenger geworden. De kans dat er controle komt is dus veel groter. Veel ondernemers willen ook echt wel mee, en zijn zich erg bewust van de noodzaak.

 

Ben je ook aan het digitaliseren?

Recent heb ik een applicatie gelanceerd die aangepast is aan de Belgische wetgeving. Die valt perfect te gebruiken op de Smartphone. Daarvoor werkte ik met Trello, maar dit is toch wel een stevige stap vooruit.

 

Is er een link met Growzer?

Op dit moment beperkt zich dat tot het sporadisch doorgeven van interessante contacten. Maar ik zie zeker de meerwaarde van toekomstige koppelingen in. Voor de klant maakt het dat enkel maar makkelijker om te managen. Eén leidende applicatie is echt wel makkelijk. Bovendien kun je op die manier ook benchmarken met de collega’s. In een moderne horeca ga je niet meer zonder kunnen.

 


Waar ligt je ambitie?

Momenteel werk ik met iemand die me op administratief vlak ondersteund. Verder ben ik ook geaccrediteerd voor de KMO-portefeuille. Door deze KMO-Portefeuille kan je de ondernemer betaalbare opleidingen aanbieden, wat altijd mooi meegenomen is.Het gaat er bij mij vooral om de kwaliteit te verhogen. Zowel in mijn eigen onderneming als bij de klant.

 

En je onderscheidend vermogen?

Klanten kiezen vaak op basis van stijl en aanpak, het moet matchen met de klant. De tools zijn maar één aspect van mijn dienstverlening, het verschil maak ik met opleidingen. Ik maak klanten zelfredzaam en spijker hun kennis bij. Daarnaast wil ik mijn klanten ontzorgen, zo kunnen ze zeker zijn dat ze in orde zijn. Ik werk met jaartrajecten, afhankelijk van hoeveel opleiding ze wensen of noodzakelijk is.

 

Hoe zie je de toekomst?

In de toekomst zal de wetgeving enkel maar strenger worden. Het maakt het wel een stuk zwaarder voor de ondernemer. Informatie over allergenen en dergelijke worden steeds belangrijker en de horeca moet daar in mee.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaardenKevin Stickens
Geschreven door
Kevin Stickens
Meer over auteur →

Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief